Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
1. Кога се правят сватби?

Българската сватбена традиция

1. Кога се правят сватби?

Българите са земеделски народ, затова и работата на полето в миналото е била основният им начин за препитание. Много голяма част от ритуалите, които са правели, са били с цел измолване и осигуряване на добра година, добра реколта, плодородие и берекет. Наред с делниците и празниците, работата на нивата е предопределяла и кога да се вдигат сватби. А женитбата е била едно от най-важните събития в живота на нашите баби и дядовци – казва се, че „човек веднъж се ражда, веднъж се жени и веднъж умира“. Да се задомиш, да имаш пълна къща с голяма челяд е била представата за истинското щастие и реализация на човека.
 
Най-подходящото време за правене на сватби е било през есента и зимата, тъй като през пролетта и лятото хората са заети със земеделска работа. В Добруджа дори е съществувало вярването, че ако в летния период жените и мъжете се „събират“, т.е. имат интимни отношения, това може да доведе до суша и гладна година. Затова и не са се правили сватби, за да няма „пресни“ булки през този период.
 
В някои краища е било типично ходенето „на гурбет“ – през зимата мъжете са ходели с овцете на по-топло място (Беломорието) или са работели като майстори по чужбина. И тогава сватбите са се правели през лятото, след като „гурбетчиите“ се приберат по Гергьовден.
 
Забранено е било правенето на сватби по време на пост – в т. нар. Мръсни дни, между Коледа (25 декември) и Йордановден или още познат като Богоявление и Водици (6 януари), както и по време на Великия пост.
 
В наши дни ритъмът на всекидневието е съвсем различен, ние живеем динамично и през лятото обикновено почиваме. Затова и в сезона на ваканциите, когато е топло, когато сме все повече на открито, когато можем да се снимаме на фона на живата природа... правим сватби. Сватбеният сезон обикновено започва от пролетта и продължава чак до края на есента.
 
За тези, които са решили да сключат и църковен брак, и до днес важи забраната за сватба по време на пости.
 
За сватбения сезон на 2018 г. дните, в които не се правят църковни бракове, са:
АПРИЛ:
от 1 април до 10 април – Великденски пости

МАЙ:
26 май, събота – Черешова Задушница
27 май, неделя – Петдесетница

АВГУСТ:
от 1 август до 15 август – Богородични пости
29 август – Отсичане главата на Йоан Кръстител

СЕПТЕМВРИ:
8 септември – събота – Рождество Богородично
(на Петдесетница и Рождество Богородично забраната не е строга и не се спазва от повечето църкви – например тези в София.)