Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
4. Правене на кумовото дръвце

Българската сватбена традиция

4. Правене на кумовото дръвце

Кумовото дръвце (по-рядко наричано „сватбено дръвце“) се нарича така, защото е свързано с един от главните участници в сватбата – кума. То е специално приготвено за него от момините дружки, които са го направили и украсили още в деня преди сватбата.
 
Въпреки названието си, „дръвцето“ не е цяло дърво, а само клонка с нечетен брой разклонения – 1, 3 или 5, която се забива по средата на специално украсен обреден хляб („кумов кравай“). Украсата на клонката може да включва цветя, пуканки, парички и червен конец, а на върха се забожда една или няколко ябълки с монета.
 
Дръвцето се прави в дома на невестата от нейни приятелки и роднински момичета. В някои региони след направата на кумовото дръвце момините дружки играят хорà.
 
Много важен момент е „откупуването“ на дръвцето от кума в деня на сватбата. Момичетата, които са го правили, му го „продават“. Те хвалят хубостта му и се пазарят за по-висока цена, а той им плаща. От момента, в който кумът си „откупи“ дръвцето, то става негово, носи го през цялото време със себе си и отговаря за него. Дръвцето се слага в центъра на трапезата пред кума, когато той изрича специална благословия за младите. Развалянето на кумовото дръвце е в края на сватбената трапеза, ябълката и хлябът се делят между всички присъстващи, като първо се захранват младоженците.
 
На някои места по вида и предназначението си дръвцето е близко до сватбеното знаме. Интересен вариант е т. нар. „кожел“ в Родопите – прави се от пръчка или хурка, на която се нанизва разноцветна вълна, а на върха се увива с червен конец китка от цветя – роза, чемшир, карамфил и др
 
Кумовото дръвце народът ни нарича още „бахча“, „бор“, „ела“, „трапеза“ и др.