Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
13. Откупуване на кумовото дръвце и петела

Българската сватбена традиция

13. Откупуване на кумовото дръвце и петела

Докато невестата се приготвя вътре в дома си и бъде ритуално „прибулена“, навън, на двора, през това време протичат други два ритуала, които развеселяват сватбарите – откупуването на кумовото дръвце и на петела.
 
„Кумовото дръвце“ е специално приготвена за кума питка с украса, която той трябва да „откупи“ от момините дружки, които са го направили. Те обикновено хвалят „бахчата“ (дръвцето) и искат висока цена за нея. Той плаща, но на момите все не им стига... За това се говори и в текстовете на обредните песни, които момите пеят в този момент – „Изкупи я, кръстниче, ще ти трябва, зима идва, кръсниче, завет трябва, лето иде, кръсниче, сянка трябва. Не е скъпа, кръсниче, не евтина, цената й, кръстниче, дор сто ми лева...“
 
По подобен начин се „продава“ и сватбеният петел. Той е приготвен за „заложника“ („петларя“, „петелджията“) – специален обреден персонаж, обикновено роднина на младоженеца. „Заложникът“ „откупува“ червения петел, покрит с червена кърпа (като чул) и с два реда пуканка на врата (като юзда). Както и при „продаването“ на кумовото дръвце, момините дружки се пазарят със „заложника“ за петела, искат пари за него, като имитират продаването на кон. В обредния диалог между „петеларя“ и момите те символично представят петела за кон, за да му поискат по-висока цена.