Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
8. Плетене на момата

Българската сватбена традиция

8. Плетене на момата

На момината вечер или рано сутринта на самия сватбен ден (понякога и преди изгрев слънце) се прави ритуалното плетене на косата на момичето. Това е особено вълнуващ момент за момата, защото е част от „преобразяването“ й в булка за най-важния ден в живота й. В някои региони преди това мият косата й с „мълчана“ вода – донесена в пълно мълчание в бяло котле. В тази вода може да се сложи ябълка, изпратена специално от младоженеца.
 
Обикновено момата сяда на столче или на черга с лице към изгрева, а около нея се разпръсват жито, ечемик, сушено грозде – за привличане на плодородието. По-рядко тя стои права до прага на вратата. Невестата може да се плете от кумата, от майка й или от нейни дружки, които трябва да са моми с живи родители. Плетат я на плитки с различен брой – във Велинградско например плитките са 10 и между тях се спускат десет разноцветни гайтани с т.нар. „китки“ или „кичушки“ в долния край. В плитките могат да се вплетат и цветя или зеленина, например невен и други китки, които преди това са потопени във вино.
 
На много места в България плетенето е придружено от обредни песни, които са тъжни. В тях се пее, че е дошъл краят на моминството и че е дошло време момата да напусне дома. Тези песни трябва да разплачат невестата – напр. „Не ти ли е жал, девойкьо, за моминско плетенье, за моминско носенье...“, и действително в този момент тя плаче, а обикновено плачат и всички присъстващи.
 
При българите мюсюлмани и при турците в България на момината вечер се прави „къносване“ на ръцете, ноктите, веждите, косата на булката – нарича се „къна геджеси“, т.е. вечер на къната. В този ритуал участват дружките на момата, но къносването се прави от по-възрастна жена, която знае правилата на обредността. При тези общности къносването е знак за „превръщането“ на момата в невеста.