Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
6. Канене на сватба

Българската сватбена традиция

6. Канене на сватба

На традиционната сватба е присъствало почти цялото село и макар, че всички вече са научили за събитието, все пак семействата, които вдигат сватба, трябва да „калесат“, т.е. да поканят своите гости. Каненето е ритуално и най-често е в деня преди вземането на невестата. Хората, които канят, наричани още „калесници“, „калезмари“, „канячи“, „кликачи“, „зовалки“ и др., са от важните участници в сватбата: деверът, зълвата, младоженецът, ергени или моми от момкова или момина страна.
 
„Калесаринът“ се облича в нови дрехи, взема вино в бъклица и ракия в павурче и обикаля селото, за да кани. Човекът, когото канят, отпийва и така показва, че приема поканата. В Пиринския край преди да тръгнат свекървата закичва на гърдите на „калесарите“ китки, вързани с червен конец. Освен вино, те носят и ябълки и при поканването подават ябълка на домакинята, целуват й ръка, а след това й подават и бъклицата с вино. В някои региони при „калесването“ е имало и музиканти – във всеки дом те изпълняват мелодия, поканеният може дори да си „поръча“ песен или мелодия и да се разиграе. Така ритуалното канене може да продължи през целия ден.
 
В някои региони част от този ритуал е и „каненето“ на мъртвите. Ако в дома на младоженеца има наскоро починал човек, зълвата носи ябълка на гроба му, оставя я там и кани починалия на сватба. В Македония правят „канене на мъртвите“ – цялото шествие отива на гробища, за да покани починалите роднини на младоженците символично да присъстват на сватбата.
 
Преди да се покани цялото село обаче, няколко дни преди сватбата, в четвъртък или събота сутрин, се канят кума и старият сват/ старойкята. Като едни от най-важните фигури в сватбата те трябва да бъдат специално почетени. „Калесват“ ги лично родителите на момчето (или само от майката), а понякога и момчето е с тях. Носят две медени пити и бъклица с вино. Този ритуал е много тържествен и често завършва с гощавка.